Vælg den rigtige rådgivning

Valg af stregkode

Når du skal vælge din stregkodetype er der flere parametre som skal overvejes. Der findes mange stregkodetyper med hver deres fordele og ulemper. Valget skal afspejle behovet og for ikke at fylde for meget eller fordyre kravet til læseudstyret. Her er nogle nøglepunkter at overveje:

Anvendelsesområde: Overvej hvor og hvordan stregkoden vil blive brugt. Skal den bruges i detailhandel, på lageret, til at spore aktiver, til billetter eller noget helt andet?

Kompatibilitet: Sikre dig, at stregkoden er kompatibel med de systemer og scannere, der bruges af de handlende, distributører eller kunder, der skal scanne koden.

Datakapacitet: Overvej hvor meget information, du skal have indkodet i stregkoden. Nogle stregkoder, som traditionelle UPC eller EAN, kan kun holde en begrænset mængde information, mens 2D-stregkoder som QR-koder kan indeholde meget mere.

Størrelse og plads: Nogle stregkoder kan trykkes meget små og stadig være læsbare, mens andre skal være større for at kunne scannes pålideligt. Tænk over, hvor meget plads du har tilgængelig på dit produkt eller din emballage.

Branchestandarder: Nogle industrier har specifikke standarder eller krav til stregkoder, som du skal overholde. F.eks. har bøger typisk en ISBN stregkode.

Holdbarhed: Overvej stregkodens miljø. Vil den blive udsat for sollys, slid, kemikalier eller andre forhold, der kan beskadige den? I så fald kan du have brug for en mere holdbar stregkodetype eller en beskyttende overflade.

Internationalt Salg: Hvis dine produkter skal sælges internationalt, skal du sørge for at vælge en stregkodetype, der er bredt accepteret på de internationale markeder.

Om-kodning: Overvej om du har brug for at kunne ændre informationen i stregkoden. Med traditionelle stregkoder er dette ikke muligt uden at reprinte koden, mens med nogle 2D-koder kan du programmere en dynamisk indholdshåndtering via en URL.

Omkostninger: Prisen for at generere og printe stregkoder kan variere afhængigt af typen. Overvej din budgetramme ved valg af stregkodetype og den teknologi, der skal bruges til at printe og scanne dem.

Sikkerhed: Hvis du har brug for at sikre, at stregkoden ikke er let at kopiere eller forfalske, kan du overveje en mere kompleks stregkodetype eller yderligere sikkerhedsforanstaltninger.

Når du har overvejet disse faktorer, kan du vælge mellem almindelige stregkodetyper som UPC/EAN, Code 39, Code 128, DataBar, QR-koder og mange andre afhængigt af dine specifikke behov.

De traditionelle stregkoder hvor stregerne står parallelt i striber kalder vi “1D” koder. Disse kendetegnes ved at skulle aflæses på tværs af stregerne med en vis tom zone før og efter. Højden på koden er ikke afgørende udover at gøre det lettere at ramme.
De todimensional koder som typisk består af flere rækker med prikker hedder “2D”koder. Disse har information i både vandret og lodret retning og kræver derfor at der benyttes et kamera der dekoder et firkantet område på een gang. Med en kamerabaseret aflæser kan alle typer læses i 360° omnidirektionelt og således lettere håndtering.

Uanset hvad behovet måtte være findes der en stregkodetype der opfylder behovet. Du kan i det roterende link ovenfor lege med forskellige typer og deres begrænsninger.